Blonde d'Aquitaine: Rundvlees van eigen hoeve

De smaak van echte kwaliteit

Mager, mals en smaakvol rundvlees

Het vlees van een Blonde koe of stier is fijn van structuur en bijzonder mals. Mede door de zeer goede verhoudingen tussen vlees, vet en beenderen, is het vlees geliefd bij de betere slagerijen in ons land.

Zware karkassen met een hoog aandeel kwaliteitsvlees maken de Blonde d'Aquitaine populair bij de mester en zijn afnemer.

Het Blonde d'Aquitaine rundvlees is bijzonder smaakvol. In de Franse restaurants krijgt het vlees van de Blonde de hoogste waardering.

Kenmerken

Kleur

  • Tarwekleurig, variërend van licht naar donker. Vaak geappeld.
  • Lichtere kleuren rond ogen en muil, binnenkant dijen en buik
  • Roze slijmvliezen zonder bruine krans
  • Lichte fijne horens, zonder zwarte uiteinden

Lichaam

  • Lang en evenwichtig, elegant met een fijne huid
  • Expressieve gerekte kop met brede muil
  • Fijne botten, correct beenwerk en goede gang
  • Brede rechte rug, goede aansluiting met schouder en lendenen, dik gespierd

Achterhand

  • Zeer gespierd met ruim lang bekken
  • Bekken licht hellend zonder dakvormig kruis
  • Verzonken staartinplant
  • Ronde lange broek met dikke dijen

Voorhand

  • Brede, gespierde schoft
  • Diepe gewelfde borst
  • Schouders goed aangesloten
  • Schofthoogte volwassen koeien 1.50m, gewicht 1000-1100 kg
  • Schofthoogte volwassen stieren 1.60m, gewicht 1100-1300 kg

Slachtkenmerken

  • Gemiddeld slachtrendement: 65% tot 70%
  • Het beste percentage edele stukken bij de versnijding
  • Vlees met zeer weinig vetaanzet, een zeer fijne korrel en zeer smakelijk

Gemakkelijke geboorten

De kalveren worden met hun gerekte lichaam probleemloos geboren. Het percentage natuurlijke geboortes bij de Blonde d'Aquitaine bedraagt maar liefst 95%. Na enkele weken begint de werkelijke spieraanzet. De Blonde d'Aquitaine zoogt haar kalf onder natuurlijke omstandigheden een half jaar; dit levert sterke en gezonde kalveren op. Ze zijn weinig gevoelig voor ziekten en goed vruchtbaar. Door de goede gezondheid van het ras, kunnen deze koeien een hoge leeftijd bereiken.

Groei en karakter

Het afmesten op stro zorgt voor optimale groei. Stieren kunnen een zeer hoge groeisnelheid realiseren. Op tweejarige leeftijd is een geslacht gewicht van 550 kg normaal. Het gemiddeld slachtrendement bij stieren is 63-66%. Fijne beenderen en weinig vet zorgen voor een hoog percentage kwaliteitsvlees. De grote, statige dieren hebben een rustig karakter, mits er met rust en respect wordt omgesprongen. De Blonde d'Aquitaine staat bekend om zijn karig rantsoen. Dat maakt het ras geschikt voor begrazing van natuurterreinen. Vanwege de goede eigenschappen kiest men ook in de biologische vleesveehouderij vaak voor het Blonde d'Aquitaine ras.

Oorsprong

De Blonde d'Aquitaine is een van oorsprong Zuid-Frans vleesras. Het ras is rond 1960 ontstaan uit de drie lokale rassen die vooral dienden als trekdieren. In de loop der jaren is het ras omgevormd tot een modern vleesras. Ook het aantal dieren is sinds die tijd sterk uitgebreid. Buiten het moederland Frankrijk heeft het ras in vele Europese landen een vaste plaats als vleesras veroverd. Ook in landen buiten Europa heeft het ras een vaste plaats gekregen.

Diverse doeleinden

Ook in België heeft de Blonde d'Aquitaine een grote vlucht genomen. Eerst werd het ras vaak gekruist, tegenwoordig is de aandacht gericht op de zuivere fokkerij. Het ras combineert een aantal eigenschappen die het voor de vleesveehouder, de slager en de consument tot een ideaal rundveeras maken:

  • grote, lange dieren met zeer ruime bekkens, waardoor geboortes vlot verlopen
  • enorme groeisnelheid kalveren: 1500 tot 1600 gram per dag
  • een superieure vleeskwaliteit; fijne vleesdraad, erg malse biefstuk. Het fijne skelet zorgt voor een hoog rendement, veel bespiering over het gehele lichaam, weinig vetaanzet en een laag cholesterolgehalte.